Inspector-Wallander.org
The site for English-speaking fans of Henning Mankell’s detective series
featuring Kurt Wallander of Ystad, Sweden.
Home | News rss | About the Site | Contact Us | Admin 
The Mysteries
Faceless Killers
The Dogs of Riga
The White Lioness
The Man Who Smiled
Sidetracked
The Fifth Woman
One Step Behind
Firewall
The Pyramid
The Grave
The Troubled Man
Before the Frost w/Linda
Yellow Bird Film Series
Return of the Dancing Master
The Man from Beijing
Other Works

Reader’s Guide
About Henning Mankell
FAQ
Timeline & Reading Order
Publishing Schedule
Film & DVD Info
Characters
Ystad & Sweden

Discussion
Mailing List
Forums (disabled)

Other Stuff
Links
Other Nordic Authors

News Archive

Mankell's Italienska skor (Italian Shoes) coming to Sweden
Posted 2006-10-03

Italienska skor by Henning Mankell The latest novel from Henning Mankell was released in Sweden at the end of September. Italienska skor (Italian Shoes) is not a mystery but rather (I believe) a novel about an older man who looks back at his life and examines how the choices he made affected him and others:

  Det är vinter ett av de första åren av 2000-talet. På en ö i yttersta havsbandet lever Fredrik i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling.

En morgon upptäcker han att det står en kvinna med en rullator ute på isen. Det är Harriet, den kvinna han svek för över 30 år sedan, som han lämnade utan att säga ett ord. Nu, när hon snart ska dö, kräver hon att han ska infria det löfte han en gång gav henne: Att ta med henne till en avlägsen skogstjärn, där de skulle simma tillsammans när de hade gift sig.

Detta är början på en märklig och omskakande resa, som på många sätt kommer att överraska Fredrik. Inte minst konfronteras han med den dotter som han aldrig vetat om. Resan genom det vintriga Sverige blir lika mycket en resa i hans eget liv, som tvingar honom att se vem han egentligen är.

Den ger honom också möjlighet att en gång för alla ta ansvar för den katastrof som han orsakat och som förändrade både hans eget och andras liv.
 

Swedish newspaper Aftonbladet featured an interview with Henning Mankell called Många lever för länge and their web site also has an audio stream where you can listen to Mankell read a section from the book.